PWC, een bewust betekenisarme merkcreatie

PriceWaterhouseCoopers voert nu een uitgebreide campagne om hun naamswijziging aan de buitenwereld te vertellen: ‘Vanaf nu heet ‘PriceWaterhouseCoopers’ gewoon pwc’. De motivatie: ‘In een wereld die snel verandert, kunnen wij als een van de belangrijkste dienstverleners op het gebied van accountancy en (belasting)advies niet stil blijven staan.’

Bedoeld wordt waarschijnlijk dat er belangrijke overnames en fusies zullen volgen en dan kun je gemakkelijker nieuwe namen en logo’s bakken: ‘PWC | Jansen & Klaassen’, PWC | Johnson & Jackson’, etc. Bedoeld wordt ook dat de wereld te snel is en het leven te kort om heel vaak PriceWaterhouseCoopers te moeten tikken. Maar als je toch voor miljoenen een rebrandingoperatie uitvoert met een wereldberoemd design- en brandingbureau, waarom kom je dan niet met een wat betekenisvollere naam?

‘PWC’ doet op zijn hoogst aan bleekgele elektriciteitsbuizen denken. Voor een paar dollars meer moet je je merkadviseur toch iets kunnen laten bedenken dat de namen van big-four-genoten Deloitte, Ernst & Young en KPMG doet verbleken? Het persbericht van PWC zwijgt over de overwegingen bij de naamsverandering, maar een hint is de zin ‘Wij zijn ons ervan bewust dat waarde voor iedereen een verschillende betekenis heeft en dat is waarom we relaties met ze opbouwen.’ PWC kiest -zo ontcijfer ikĀ  deze wat cryptische redenering- expres voor een lege naam om zo voor iedere klant een betekenis op maat op te kunnen bouwen. Dat is voor een consultant uit de wereldwijde top-4 een nobele en verfrissende gedachte.